Kategóriák Természet

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek szállingóznak a belső magba, ahol akár 300 kilométeres vastagságban is felhalmozódhatnak.

A kutatók elmondása szerint a jelenség egy vulkánban lezajló kőzetképződéshez hasonlít – ahol a Föld fémes magja alkotja a magmakamrát.

Mivel a magból közvetlenül nem lehet mintát venni így a geológusok a szeizmikus hullámok vizsgálatával közvetett módon vonnak le következtetéséket róla.

Azonban a jelenleg használt modellek és az összegyűjtött szeizmikus hullám adatok között ellentmondások vannak – ezzel kérdőre vonva a modellek valódiságát. Ez a különbség főleg a Föld magjának belső részére korlátozódik, ahol a hullámok a vártnál lényegesen gyorsabban haladnak.

Erre jelenthet megoldást a kutatás szerint a vas hó elmélet. Ez egy 60-as évek elejére tehető elméletre vezethető vissza, ami a Föld magjának külső és belső része közötti iszapos réteggel magyarázta az eltérést, viszont ezt a nyomási és a hőmérsékleti adatok cáfolták. Azonban az új kutatás – aminél kőzetképződési és kikristályosodási kísérleteket végeztek – szerint a mag belső részének 15 százaléka lehet valamilyen vas kristály, ami az idő előrehaladtával belezuhan a magba és megolvad.

Ez a bizarr több száz kilométeres “havazás” során felhalmozódó anyag a keleti féltekén vékonyabb – ezzel magyarázva a szeizmikus hullámok vártnál gyorsabb terjedését.

Ez a jelenség sokban hasonlít arra, amikor a felszínen lévő vulkanikus magma kamrákban lévő olvadt kőzetek hűlnek és ásványok kristályosodnak ki belőlük, amik a nagy nyomás hatására úgynevezett “halmozódó szikla” képződik. A Föld magjába ez a külső mag méretének csökkenésével és a belső mag méretének növekedését okozza.

A jelenség megismerése azért is kiemelten fontos, mivel a magnak szerepe van a bolygó mágneses terének generálásában, a tektonikus lemezek mozgásában, valamint rengeteg más geológiai folyamatban is.

Ezen felül a rétegek összetettségének pontosabb ismerete segíthet a legbelső folyékony mag összetételének megállapításában is – ami a Föld történetéről is új dolgokat árulhat el.

Forrás: agupubs.onlinelibrary.wiley.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

A 19. század óta csökken az átlagos testhőmérséklet

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint a 19. század óta az Egyesült Államokban csökkent az emberek átlagos testhőmérséklete. Jelenleg…

2020-02-23

Megvan az első ciklikusan ismétlődő gyors rádióhullámú kitörés

Egy nagy méretű kanadai űrkutató csapat felfedezett egy 16 napos ciklusban ismétlődő gyors rádióhullámú kitörést. Ezek a rádióhullám kitörések rövid…

2020-02-23

Már a levegő páratartalmából is tudnak elektromos áramot generálni

A Massachusetts Egyetem új tanulmánya természetes fehérjék segítségével képes áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. Kutatóik szerint a technológiának fontos…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom