Kategóriák Természet

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek szállingóznak a belső magba, ahol akár 300 kilométeres vastagságban is felhalmozódhatnak.

A kutatók elmondása szerint a jelenség egy vulkánban lezajló kőzetképződéshez hasonlít – ahol a Föld fémes magja alkotja a magmakamrát.

Mivel a magból közvetlenül nem lehet mintát venni így a geológusok a szeizmikus hullámok vizsgálatával közvetett módon vonnak le következtetéséket róla.

Azonban a jelenleg használt modellek és az összegyűjtött szeizmikus hullám adatok között ellentmondások vannak – ezzel kérdőre vonva a modellek valódiságát. Ez a különbség főleg a Föld magjának belső részére korlátozódik, ahol a hullámok a vártnál lényegesen gyorsabban haladnak.

Erre jelenthet megoldást a kutatás szerint a vas hó elmélet. Ez egy 60-as évek elejére tehető elméletre vezethető vissza, ami a Föld magjának külső és belső része közötti iszapos réteggel magyarázta az eltérést, viszont ezt a nyomási és a hőmérsékleti adatok cáfolták. Azonban az új kutatás – aminél kőzetképződési és kikristályosodási kísérleteket végeztek – szerint a mag belső részének 15 százaléka lehet valamilyen vas kristály, ami az idő előrehaladtával belezuhan a magba és megolvad.

Ez a bizarr több száz kilométeres “havazás” során felhalmozódó anyag a keleti féltekén vékonyabb – ezzel magyarázva a szeizmikus hullámok vártnál gyorsabb terjedését.

Ez a jelenség sokban hasonlít arra, amikor a felszínen lévő vulkanikus magma kamrákban lévő olvadt kőzetek hűlnek és ásványok kristályosodnak ki belőlük, amik a nagy nyomás hatására úgynevezett “halmozódó szikla” képződik. A Föld magjába ez a külső mag méretének csökkenésével és a belső mag méretének növekedését okozza.

A jelenség megismerése azért is kiemelten fontos, mivel a magnak szerepe van a bolygó mágneses terének generálásában, a tektonikus lemezek mozgásában, valamint rengeteg más geológiai folyamatban is.

Ezen felül a rétegek összetettségének pontosabb ismerete segíthet a legbelső folyékony mag összetételének megállapításában is – ami a Föld történetéről is új dolgokat árulhat el.

Forrás: agupubs.onlinelibrary.wiley.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Az alkohol anyagcsere egyik mutálódott génje az Alzheimer kórban is szerepet játszhat

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint az alkohol metabolizmusban szerepet játszó enzimet kódoló gén mutációjának hatására nagyobb sérülést szenvednek…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom