Kategóriák Egészség

Védelmet biztosíthat a szívbetegségek ellen az ortodox zsidók imaszíja

A Cincinnati Egyetem kutatása szerint a zsidó férfiak által viselt imaszíjak (tefillin), amiket a napi imádkozás alatt erősítenek a karjukra, a szív- és érrendszeri egészség terén is előnyöket biztosíthatnak.

A kutatócsapat szerint az előnyöket az okozza, hogy a szíjak iszkémiás előkondicionálás révén készítik fel a szervezetet a szívrohamra, ami így védő szerepet játszik.

A kutatás még csak a korai fázisában van így a résztvevők száma is csupán 20 fő. A résztvevők mind 18 és 40 év közötti jó egészségi állapotban lévő zsidó férfiak voltak, akik közül 9-en napi szinten használnak imaszíjaknak, amíg a több 11-en nem használnak. A kutatók a nap folyamán folyamatosan gyűjtöttek alapvető adatokat az önkéntesekről és a 30 perces imaszíj viselés után részletesebb adatokat is gyűjtöttek.

A kutatók által összegyűjtött adatok között volt, az önkéntesek életjelei, vérvizsgálati eredményei (fehérvérsejtek és citokin jelölőmolekulák) és a karokban mért véráramlás.

“Az imaszíjakat a 13 évnél idősebb zsidó férfiak használják szinte minden nap a reggeli imádkozás során,” mondta Jack Rubinstein, a tanulmány vezető szerzője. “A nem domináns karra helyezik a bicepsz és a felkar közé egy igen szoros módon. Nem úgy hordják, hogy teljesen elzárja a véráramlást és általában megközelítőleg 30 percig hordják folyamatosan. Az imák során le kell ülni és fel kell állni, így gyakran újra meg kell szorítani a szíjat.”

Az imaszíjak használata Mózes második és ötödik könyvének parancsolataira vezethető vissza, ami arra kéri a hívőket, hogy a vallási törvényeknek megfelelve ‘jelként a karuknál kössék el magukat.’ A kutatók szerint a szíjak használatakor érzett kellemetlenség egyfajta prekondicionálást eredményez, ami védelmet biztosít az akut iszkémiás reperfúziós sérülésekkel szemben (aminél a sérülést a szív egy részének oxigéntől való megvonása után az oxigén hirtelen visszatérése okozza).

Az eredmények szerint az imaszíj rövid és hosszú távon történő használatának is voltak pozitív hatásai a résztvevők vérkeringésére – ami így a különböző szívbetegségekkel szemben is jobb helyzetbe hozta őket.

A vérkeringés általánosan jobb volt azoknál a férfiaknál akik mindennap hordták az imaszíjat, amíg a több résztvevőnél is javulást eredményezett – amikor a kísérlet részeként egyszer viselniük kellet. Az imaszíjat mindennaposan használó férfiak vérében ezen felülre lényegesen kevesebb gyulladásra utaló jelölőmolekulát mértek.

A kutatók már évek óta vizsgálják a prekondicionálás hatásait állatokon és a megállapításaik szerint a gyakorlat segíthet elkerülni a későbbi komolyabb szívrohamokat. Ezt a prekondicionálás úgy is el tudják érni, hogy a test egy részén részlegesen elzárják a véráramlást, ezzel csökkent a test másik részein a sérülés mértékét.

Ezzel viszont az a probléma, hogy nem lehet pontosan tudni egy ember mikor fog szívrohamot kapni, emiatt lehetetlen prekondicionálni valakit, hacsak nem hajlandó naponta végrehajtani a gyakorlatot. Itt jön a képbe az imaszíj, aminek mivel hasonló hatásai vannak és szinte mindennap használják őket, így hasonló védelmet biztosíthat a szívrohamokkal szemben.

A kutatás eredményei már más korábbi tanulmányok is támogatják, melyek megállapították, hogy az ortodox zsidó férfiak körében lényegesen alacsonyabb a szívbetegségek aránya szemben a nem ortodoxokkal. Ez a jótékony hatás ennél a tanulmánynál sem terjedt ki a nőkre, akiknél nem jellemző az imaszíjak használata.

Forrás: physiology.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.