Kategóriék Természet

‘Védőoltások’ segíthetik a méhek fennmaradását

Finn kutatók kifejlesztették a világ első kifejezetten méhek védelmére kifejlesztett védőoltását, ami a remények szerint megoldást jelenthet a méhek számának drámai visszaesésére – ami ha így folytatódik akkor akár globális élelem problémákhoz is vezethet.

A méheknek rendkívül fontos szerepe van a mezőgazdaságban, mivel világszerte a négy legnagyobb mennyiségben termesztett növény közül három beporzását ők végzik. Azonban az elmúlt években világszerte egyre nagyobb problémát jelent az atkák, rovarölő szerek, vírusok, gombák vagy ezek valamilyen kombinációjából adódó elnéptelenedés szindróma.

Az ENSZ 2016-os felmérése szerint a beporzó rovarok 40 százaléka – velük a méhekkel és a pillangókkal – egyre közelebb kerül a kihaláshoz. Ezen felül a gerinces beporzók 16,5 százaléka – madarak és denevérek – szintén veszélybe van. A felmérés szerint ezek a kihalások lényeges áremelkedést okozhatnak az alapvető élelmiszerekben és bizonyos területeken éhínségekhez is vezethetnek.

A Helsinki Egyetem kutatócsapata most kifejlesztett egy védőoltást , ami védelmet biztosít a méheket veszélyeztető több mikroorganizmus ellen is. A kutatók szerint amennyiben a módszer a méhkolóniák csökkenését csak 2-3 százalékkal vissza tudja venni, már azzal is hatalmas segítséget nyújthat a méhek kihalásának megakadályozásában.

A kifejezetten rovarokra kifejlesztett védőoltások készítését eddig lehetetlen feladatnak tartották, mivel ezek az állatok nem rendelkeznek antitestekkel – ami az emberek és más felsőrendű állatok immunrendszerének egyik fő mechanizmusa és emiatt a védőoltásaink alapja.

Az áttörést egy 2014-es felfedezés hozta, amikor is kiderült, hogy egy bizonyos baktériumtörzzsel etetett molyok valahogy képesek az immunitásukat az utódaiknak is átadni. További kutatások során kiderült, hogy a hatás egy vitellogenin nevű fehérjére vezethető vissza, ami táplálék útján jut el az egyik generációtól a másikba.

Ez viszont lehetőséget teremtett a kutatóknak, hogy védelmet biztosítsanak a méheknek a nyúlós költésrothadás ellen – ami az egyik legelterjedtebb bakteriális fertőzés a méhek körében.

A kidolgozott módszerben a kutatók egy cukor darabon keresztül juttatják el a fehérjét a méhkirálynőhöz, ami így ezután az összes utódjának immunitást biztosít a betegséggel szemben.

Amíg a kutatók további betegségek ellen is hasonló megoldásokat igyekeznek kidolgozni, addig a most kifejlesztett védőoltást is kereskedelmi forgalomba szeretnék hozni – amire eddig a piac is pozitívan reagált. Azonban a csapat szerint még így megközelítőleg 4-5 évbe telhet mire a termék eljut a fogyasztókig.

A betegségek viszont csak az egyik oka a méhek fogyásának, amíg az intenzív rovarirtó szereke használata és a termőterületek teljes learatása miatt csökkenő elérhető élelem további problémát jelent a számukra. Azonban a kutatók szerint a betegségekkel szembeni védettség miatt felerősödő méhkolóniák más veszélyeket is jobban el tudnak viselni.

Az világ országainak aggodalmát jól mutatja az is, hogy az EU-ban és Kanadában is betiltották a neonikotinoid tartalmú rovarölő szereket, mivel kutatások bebizonyították, hogy ezek a szerek negatív hatással vannak a méhek szaporodására és egy ENSZ által támogatott 2016-os felmérés megállapította, hogy évente 511 milliárd eurónyi étel függ beporzóktól – illetve ezeknek az élelmiszereknek a termelése folyamatosan emelkedett az elmúlt évszázadban.

Ahogy a beporzók száma csökken egyes gazdák már méhek bérléséhez vagy Kína egyes területein egyenesen a kézzel történő beporzáshoz kellet folyamodniuk.

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ultrahanggal kezeltek gyulladást és anyagcsere problémákat

A General Electric és a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézetének csapata egy új, forradalmi módszert mutatott be, amivel ultrahang segítségével képesek non-invazív…

2019-03-17 5:20 du.

Egy új tanulmány szerint az USA-nak jót tett a múltban történt bevándorlás

Egy új tanulmány szerint magasabb bérek, alacsonyabb szegénység és alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemzi azokat az egyesült államokbeli megyéket, amelyeket a…

2019-03-16 7:49 du.

Jégben megőrzött mamut sejtjeit sikerült először újraaktiválni

Egy japán kutatócsapat egerek sejtjei közé helyezte egy 28000 évvel ezelőtt elhunyt mamut sejtjeit és sikerült aktivitást kiváltaniuk belőlük. Azonban…

2019-03-16 7:43 du.

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texas Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe mint az emlékezés. A tanulmány szerint, ha…

2019-03-16 7:38 du.

Rendkívül fontos szerepe van a nitrogén fixáló fáknak az erdők egészségében

Egy új tanulmány szerint a vörös éger (Alnus rubra) fáknak fontos szerepe lehet az erdei ökoszisztéma egészségében azáltal, hogy képesek felszabadítani az…

2019-03-13 11:15 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.