Kategóriák Tech

Veszteség nélküli kvantum akkumulátort terveztek

Az Alberta és a Toronto Egyetemek kutatói egy új kvantum akkumulátort terveztek meg, amiből nem szivárog a töltés.A kvantum akkumulátorok nano méretű berendezések energiaellátását hivatottak biztosítani, viszont méretükből adódóan eddig elméletek szerint csak komoly veszteségekkel képesek üzemelni.

Most az új tanulmány elméleti szinten igazolja, hogy lehetséges olyan kvantum akkumulátort készíteni, ami veszteség mentes.

Az elektronikában használt lítium ionos akkumulátorok elektrokémiai elveket használnak működésükhöz, amíg a kvantum akkumulátorok egyedül a kvantum mechanikára hagyatkoznak.

Ezek az akkumulátorok rengeteg ma még csak kísérleti fázisban lévő kvantum berendezés – például a kvantum számítógépek – számára is elengedhetetlenek és a legújabb elméleti változatukat már a mostani technológia felhasználásával is elő lehet állítani.

A kutatók az új akkumulátor technológia létrehozásához egy olyan magas strukturális szimmetriájú nyitott kvantum rendszert fejlesztettek ki, ami képes elraktározni az elektronok fotonok általi izgatásából keletkező többletenergiát. Ezzel az elméleti modellel a kutatók demonstrálták, hogy annak ellenére, hogy a rendszer a környezet felé nyitott mégis képes veszteség nélkül energiát elraktározni.

A rendszer megfelelő működésében kulcsfontosságú szerepe van az úgynevezett sötét állapotnak, aminél a rendszer képtelenné válik a környezettel való energiacserére, valamint a környezeti hatásokkal szemben is immúnissá válik.

Viszont, hogyha a rendszerre nem lehet a környezetből hatást gyakorolni akkor mégis hogyan lehetséges az eltárolt energia kinyerése? Ezt a kutatók a rendszer szimmetriájának irányított megbontásával tudták megoldani.

Jelenleg a módszer még csak elméleti fázisban van és a működését még prototípusok készítésével kell igazolniuk a kutatóknak. Amennyiben ezek a kísérletek sikerrel járnak még a tömeggyártás okozta nehézségeket is le kell küzdeniük mielőtt a technológia valódi berendezésekbe is beépíthető formába kerül.

Forrás: pubs.acs.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom