Vírusokkal kezelhetik majd a Parkinson kórt

Tudósok egy új, radikális módszert dolgoztak ki a Parkinson kór kezelésére, melynek során újraprogramozzák az agyban lévő sejteket.

A Parkinson kórban szenvedő betegeknek nehézségeik vannak a mozgásuk irányításában, mivel az agyukban a dopamin termelésért felelős neuronok elpusztultak. Magzati sejtek beültetésével már biztató eredményeket értek el a halott neuronok leváltására, és a projekt már a klinikai vizsgálatnál tart.

Viszont az átültetett sejtek abortált terhességekből származnak, ami egyrészt lényegesen leszűkíti az elérhetőségüket, másrészt sokaknál etikai problémákat is jelenthet. A befogadó betegeknek pedig immunszuppressziós gyógyszereket kell szedni, az idegen sejtek miatt.

Most Ernest Arenas, a Karolinska Intézettől, csapatával egy új módszert dolgozott ki az eltűnt dopamin készítő neuronok pótlására. Vírusokat fecskendeznek az egér agyába, aminek a dopamin termelő neuronjai elpusztultak. Ezt a vírust úgy hozták létre, hogy az asztrocitákat -amik az agy támogató sejtjei – dopamin termelő neuronokká alakították.

A befecskendezést követő öt hét múlva, a csapat jelentős javulást figyelt meg az egér mozgásában.

“Sokkal jobban jártak és a testtartásuk is kevésbé volt rendellenes, mint a kezeletlen egereké,” mondta Arenas. “Ez az első igazi tanulmány ami megmutatja, hogy a sejtek újraírásával ilyen javulások érhetőek el az élő agyban.”

A csapat ugyanannak a négy génnek a segítségével képes volt egy petri csészén emberi asztrocita sejteket is dopamin termelő neuronokká alakítani ezzel bizonyítva, hogy a megközelítés embereknél is működhet. Azonban a kutatók szerint még javítani kell a módszer biztosságán és hatásán mielőtt azt embereken is kipróbálnák.

“A legkritikusabb kérdés, hogy ez a megközelítés működik e egy öregedő emberi agy esetében is és képes e elég dopamin termelő sejtet létrehozni” mondta Roger Barker, a Cambridge Egyetemről, aki a magzatszövet átültetések klinikai vizsgálatát vezeti.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.