Viselkedési problémákat okozhatnak a gyerekeknél a szülők negatív gyermekkori élményei

Egy új tanulmány szerint, akik fiatal korukban traumán estek át, vagy stresszes környezetben nőttek fel, gyermekeiknél nagyobb arányban fordulnak elő viselkedésbeli problémák.

A gyerekkori nehézségek között voltak a szülők elválása, az egyik szülő halála vagy elidegenülése, érzelmi vagy szexuális kihasználtság, az otthoni erőszaknak való kitétel, illetve a szülők szerhasználata és mentális betegségekkel való küzdelme.

“Korábbi kutatások már vizsgálták, hogy a gyerekkori trauma veszélyességi faktor-e később a felnőttkori fizikai és mentális egészségügyi problémák esetében, azonban ez az első kutatás, ami megmutatja, hogy viselkedési egészségügyre gyakorolt káros hatások a generációkon is átívelnek; szülőtől gyerekre,” mondta Adam Schickedanz, a kutatásról készült tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány megmutatta, hogy a legalább négy gyerekkori káros élménynek kitett emberek gyerekeinél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar és négyszer nagyobb esélyük van arra hogy mentális problémáik legyenek.

A kutatás szerint az anyák gyerekkori kellemetlen élményei erősebben hatottak a gyerekükre, az apákkal szemben.

A kutatás szerint ezek a nehézségeken átesett szülők úgy érezték, hogy a mentális problémáik súlyosabbá váltak, amikor szülőkké váltak. Azonban a kutatók figyelembe vették ezt a tényezőt is és megállapították, hogy ez csupán a gyerekeknél megemelkedett kockázat egy részéért felelős.

Az eredmények támogatják azt az elképzelést, hogy a szülők káros gyerekkori élményeinek szűrése, fontos eleme lehet a gyerekeik gyermekgyógyászati látogatásainak.

“Ha sikerül azonosítanunk azokat a gyerekeket, akik nagyobb veszélyben vannak, akkor olyan szolgáltatásokat tudunk nekik nyújtani, amivel csökkenthetjük a veszélyt vagy akár meg is előzhetjük a viselkedési problémák kialakulását,” mondta Schickedanz .

A kutatók egy nemzeti felmérés adatait vizsgálták meg, amiben amerikai családokat követtek nyomon négy generáción keresztül. Az összegyűjtött adatokban többek között olyan dolgok szerepeltek, hogy a résztvevőt érte e bántalmazás, elhanyagolás vagy valamilyen más negatív élmény a családjával kapcsolatban. Ezen felül az emberek mentális és egészségügyi problémáikat is rögzítették – köztük a mostani tanulmány által vizsgált viselkedésbeli problémákkal is.

Az adatok segítségével a kutatóknak a már ismert tényezők figyelembe vétele után sikerült megállapítani, hogy erős kapcsolat van a szülők gyerekkori negatív élményei és a gyerekeik viselkedési problémái között.

A jövőben azt igyekeznek majd kideríteni, hogy milyen tényezők segíthetnek a gyerekkori trauma leküzdésében – mind a szülőknél, mind pedig a gyerekeiknél.

Forrás: pediatrics.aappublications.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.