Kategóriák Ember

Viselkedési problémákat okozhatnak a gyerekeknél a szülők negatív gyermekkori élményei

Egy új tanulmány szerint, akik fiatal korukban traumán estek át, vagy stresszes környezetben nőttek fel, gyermekeiknél nagyobb arányban fordulnak elő viselkedésbeli problémák.

A gyerekkori nehézségek között voltak a szülők elválása, az egyik szülő halála vagy elidegenülése, érzelmi vagy szexuális kihasználtság, az otthoni erőszaknak való kitétel, illetve a szülők szerhasználata és mentális betegségekkel való küzdelme.

“Korábbi kutatások már vizsgálták, hogy a gyerekkori trauma veszélyességi faktor-e később a felnőttkori fizikai és mentális egészségügyi problémák esetében, azonban ez az első kutatás, ami megmutatja, hogy viselkedési egészségügyre gyakorolt káros hatások a generációkon is átívelnek; szülőtől gyerekre,” mondta Adam Schickedanz, a kutatásról készült tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány megmutatta, hogy a legalább négy gyerekkori káros élménynek kitett emberek gyerekeinél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar és négyszer nagyobb esélyük van arra hogy mentális problémáik legyenek.

A kutatás szerint az anyák gyerekkori kellemetlen élményei erősebben hatottak a gyerekükre, az apákkal szemben.

A kutatás szerint ezek a nehézségeken átesett szülők úgy érezték, hogy a mentális problémáik súlyosabbá váltak, amikor szülőkké váltak. Azonban a kutatók figyelembe vették ezt a tényezőt is és megállapították, hogy ez csupán a gyerekeknél megemelkedett kockázat egy részéért felelős.

Az eredmények támogatják azt az elképzelést, hogy a szülők káros gyerekkori élményeinek szűrése, fontos eleme lehet a gyerekeik gyermekgyógyászati látogatásainak.

“Ha sikerül azonosítanunk azokat a gyerekeket, akik nagyobb veszélyben vannak, akkor olyan szolgáltatásokat tudunk nekik nyújtani, amivel csökkenthetjük a veszélyt vagy akár meg is előzhetjük a viselkedési problémák kialakulását,” mondta Schickedanz .

A kutatók egy nemzeti felmérés adatait vizsgálták meg, amiben amerikai családokat követtek nyomon négy generáción keresztül. Az összegyűjtött adatokban többek között olyan dolgok szerepeltek, hogy a résztvevőt érte e bántalmazás, elhanyagolás vagy valamilyen más negatív élmény a családjával kapcsolatban. Ezen felül az emberek mentális és egészségügyi problémáikat is rögzítették – köztük a mostani tanulmány által vizsgált viselkedésbeli problémákkal is.

Az adatok segítségével a kutatóknak a már ismert tényezők figyelembe vétele után sikerült megállapítani, hogy erős kapcsolat van a szülők gyerekkori negatív élményei és a gyerekeik viselkedési problémái között.

A jövőben azt igyekeznek majd kideríteni, hogy milyen tényezők segíthetnek a gyerekkori trauma leküzdésében – mind a szülőknél, mind pedig a gyerekeiknél.

Forrás: pediatrics.aappublications.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.