VR szimuláció készült egy szupermasszív feketelyukról

A galaxisunk közepében lévő a Sagittarius A* rádióforráshoz közeli nagyon nagy tömegű (szupermasszív) feketelyukról készült most először virtuális realisztikus vizualizáció.

A Radboud és a Goethe Egyetemek a Sagittarius A*-ról készült legújabb asztrofizikai modellek alapján készíttet egy képsorozatot, amit azután egy 360°-os virtuális valóság szimulációba helyeztek el. A kutatók szerint a szimuláció segíthet a fekete lyukak tanulmányozásában és az elmondásuk szerint az általuk vizualizált fekete lyuk az eddigi legéletszerűbb képet alkotja egy fekete lyuk környezetéről.

A csapat szerint, amíg valószínüleg az életünk során soha nem fogunk egy fekete lyuk közelébe kerülni, ezért a szimulációk jelentik a legjobb megoldást ezeknek az egzotikus égitesteknek a vizsgálatára és a megjelenítés a csillagászat iránti érdeklődés növelésében is segíthet.

A kutatók szerint a vizualizációt már használták arra, hogy gyerekeknek megmutassák; mi is egy fekete lyuk, és az elmondásuk szerint a gyerekek jól fogadták a szimulációt és valóban tanultak is belőle. Eszerint a virtuális valóságnak később komolyabb szerepe lehet a csillagászati jelenségek bemutatásában – mivel azokról csak elvont leírások alapján az átlag ember nehezen alkot képet magában.

Mindannyiunknak van egy kép a fejében arról, hogy hogyan is nézhet ki egy fekete lyuk, viszont a tudomány mára eljuthatott arra szintre, hogy ténylegesen pontos szimulációt készítsen egy fekete lyukról – ami gyökeresen eltér attól, ahogy általában ábrázolni szokták ezeket az égitesteket.

A kutatók szerint a fekete lyuk csak a kezdet és a jövőben több csillagászati jelenségről és égitestről is szeretnének hasonló szimulációt készíteni.

Forrás: comp-astrophys-cosmol.springeropen.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.