Tudomány

Mitől lesz szép egy arc?

női arc

Az embereket vonzza a szépség, amelyet a szimmetria vagy az egészség határozhat meg. Mindannyian tudjuk, hogy nem szabad megítélnünk az embereket a kinézetük alapján. A szépség csak a bőrig ér, ahogy a mondás tartja. Ráadásul valakinek a megjelenése semmit sem árul el arról, hogy milyen kedves. Vagy mennyire megbízható. Vagy bármi mást a személyiségükkel kapcsolatban.

De nehéz figyelmen kívül hagyni az ember megjelenését. Valami a vonzó emberekben arra késztet bennünket, hogy nézzük őket. Nem tudjuk levenni a szemünket egy jó megjelenésű színészről, színésznőről vagy modellről. Mint ilyen, a szépségnek hatalma van felettünk.

De mi a szépség?

Nincs erre egyszerű válasz. A kutatók azonban elkezdték vizsgálni, hogyan hat a szépség az emberek és más állatok viselkedésére. Ezen a munkán keresztül különösen felfedeztek néhány olyan jellemzőt, amelyek vonzóvá teszik az egyént mások számára.

A tudósok azt is megtanulják, hogy a szépség iránti megszállottságunknak gyakorlati oldala is lehet. Egy szép arc egy egészségesebb emberhez tartozhat. Vagy egyszerűen az agyunknak könnyebben feldolgozható.

Egy fotósorozatot elnézve könnyű megmondani, mely arcokat tartjuk vonzónak. A különböző emberek általában egyetértenek abban, hogy melyik arcról van szó. De kevesen tudják pontosan megmondani, miért olyan szépek ezek az arcok.

A kutatók azonban megkezdték néhány válasz kidolgozását. Ilyen például a szimmetria. Azt találták, hogy az általunk vonzónak tartott arcok általában szimmetrikusak.

Egy szimmetrikus arcon a bal és a jobb oldal egymásra hasonlít. Nem tökéletes tükörképek. De a szemünk szimmetrikusnak olvassa a mindkét oldalon hasonló arányú arcokat.

„Az emberek arca általában csak finoman különbözik a szimmetriában” – mondja Anthony Little. A skóciai Stirling Egyetem pszichológusa. Mindenki arca kissé aszimmetrikus, de különböző módon, mondja. Végül sok ilyen arc szimmetrikusnak tűnik. „Tehát – magyarázza – a szimmetria számunkra normálisnak tűnik. És akkor tetszik nekünk.”

Például egy nő szeme és középpontja közötti távolság befolyásolja, hogy szépnek tartják-e. Az emberek akkor találják a legvonzóbbnak, ha ez a távolság az arc szélességének alig fele. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem és a Kanadai Torontói Egyetem kutatói fedezték fel ezt az arányt. Ugyanilyen fontosnak találták a nő szeme és szája közötti távolságot. Alig több, mint az arca magasságának egyharmada. Mindkét távolság megegyezik a lakossági átlaggal, vagy közel van ahhoz.

A kutatások azt mutatják, hogy a szimmetrikusabb arcú emberek nem csak jól néznek ki. Általában egészségesebbek is, mint az aszimmetrikus emberek. A gének adják az utasításokat a sejt működéséhez. Minden embernek ugyanannyi génje van. Ám az átlagosabb arcú embereknek általában nagyobb a sokfélesége a születő génekben. A kutatások kimutatták, hogy ez erősebb immunrendszerhez és jobb egészséghez vezethet.

Összefoglalva, a megjelenés sokkal többre hat, mint a bőr. Befolyásolhatják az emberek interakcióját is. A tudósok már régen felfedezték, hogy az emberek kedveskednek a szép arcúaknak. A vonzó emberek nagyobb valószínűséggel kapnak munkát. Több pénzt keresnek, mint kevésbé vonzó munkatársaik. Még azt is hajlamosak vagyunk gondolni, hogy a vonzó emberek okosabbak és barátságosabbak, mint a kevésbé vonzó emberek.

Nehéz lehet megállni, hogy ne sztereotipizáljunk másokat. „A megjelenés az első dolog, ami alapján ítéljük meg az embereket” – mondja Little. Ennek ellenére azt mondja: „Fontos lépés annak tudatában, hogy ezek az elfogultságok léteznek.” Például rámutat, hogy a vonzó emberek valójában nem okosabbak. „Ahogy megismerjük az embereket, a külső megjelenés egyre kevésbé fontos” – mondja.

Schein egyetért. „Fontos tudni, hogy az elfogultság létezik, elismerni, hogy mindannyian magunkkal hordjuk, és lépéseket tenni saját elfogultságunk tudatos csökkentésére” – mondja. Ez megakadályozhat bennünket attól, hogy diszkrimináljuk azokat az embereket, akik nem vonzóak – vagy egyszerűen egyenetlenek.

Ez is érdekes lehet...